Maak aquarium onderhoud makkelijk met de juiste hulpmiddelen

Aquarium onderhoud is belangrijk. Buiten het creëren en houden van een fantastische blikvanger, zorg je er ook voor dat alles in balans blijft. Hoe beter het aquarium wordt bijgehouden hoe sneller het onderhoud gedaan is. Hoe mooier het aquarium, hoe gelukkiger je aquariumbewoners zullen zijn.  Het vergt zeker iets van discipline maar uiteindelijk loont elke week een klein beetje onderhoud. Zeker met de juiste hulpmiddelen wordt het een fluitje van een cent!

Aquariumonderhoud

Ga inlezen over het onderhouden van aquaria en al snel wordt je opgeslokt in duizenden verschillende meningen, is er een verschil tussen goed en slecht? Nee dat denk ik niet, een hoop wat je leest is gebaseerd op eigen kennis en vaak jarenlange ervaring, een stukje hiervan is gebaseerd op wetenschappelijke onderbouwing. Zoek tussen alles wat er te vinden is de manier die voor jouw het beste werkt. Leer hierbij je eigen aquarium lezen. Wat doen mijn planten wel of juist niet, hoe zien mijn vissen eruit en hoe bewegen zij zich. Kortom waar draait uw aquarium het beste op. Uiteindelijk zijn namelijk geen twee aquaria identiek. Een goede balans in het aquarium zorgt voor mooie plantengroei en gezonde vissen.

Wat doe ik per dag aan aquariumonderhoud?

Eigenlijk is aquarium onderhoud een dagelijks iets. Ik hoor je hierbij denken, maar ik hoef toch niet elke dag iets te doen? Nee als alles goed loopt inderdaad niet, maar toch is er een uitzondering en dat is het goed bekijken van je aquarium. Elke dag even kijken, hoe staat mijn aquarium erbij en gaat alles goed met mijn vissen. Een belangrijke dagelijkse check en tevens gelijk een momentje om te genieten van jouw onderwaterwereld. Je kan dit moment toepassen tijden het voeren, je vissen laten zich dan van hun beste kant zien en jij kan perfect zien wat de staat van de vissen is en of al het visvoer netjes opgegeten wordt. Win-win toch? 

 

Verder kan ik aanraden elke dag even te kijken of alle techniek nog werkzaam en kloppend is. Loopt de pomp nog, is je uitstroom voldoende? Is de CO2 nog gevuld? Werkt de verlichting naar behoren? Is de thermometer nog goed en klopt deze met de tempratuur van je aquariumwater? Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Sommige mensen gebruiken nog meer technieken, ik denk dat je voor jezelf het beste kan beslissen wat voor jou wel en niet van toepassing is.

Wat doe ik per week aan aquariumonderhoud?

1. Aquariumruiten binnenzijde; op de ruiten van het aquarium zal bijna altijd een lichte aanslag ontstaan. Niet het allermooiste gezicht en een tegenvaller qua zicht. Begin het aquariumonderhoud met het schoonmaken van de ruiten, gebruik hiervoor een zachte spons of aquabrush om krassen op de ruit te voorkomen. Blijf weg van de schoonmaakmagneten, het kleinste stukje zand of bodem zal voor krassen op de ruiten zorgen. Zorg dat wat je gebruikt, voor het schoonmaken van de aquariumruiten, alleen voor het aquarium gebruikt wordt. Dit om er zeker van zijn dat er geen giftige stoffen in zitten. Heb je last van meer alg op de ruiten maak dan gebruik van een algenschaper. De lage randen en hoeken kan je schoonmaken met bijvoorbeeld een tandenborstel, deze komt vaak het makkelijkste in de kleinste hoekjes. Kalkvlekken aan de binnenzijde van de ruiten verwijder je met een klein beetje natuurazijn en lauwwarm water, eventueel in combinatie met een tandenborstel.

wekelijks aquarium onderhoud

2. Bodem; Reinig vervolgens je bodem. Haal stukjes vuil die tastbaar zijn zo veel mogelijk met de hand of een pincet weg. Let hierbij vooral goed op de kleine hoekjes en gaatjes, de plekken waar de stroming vaak net iets minder is, dat zijn de plekken waar het vuil zich vaak ophoopt. Ligt er veel vuil, gebruik dan een bodemstofzuiger of een slang om het vuil van de bodem af te zuigen. Hou deze 1-2 centimeter boven de bodem om te zorgen dat er niet te veel van de bodem zelf wordt meegezogen. Let extra op met Soil! Soil wordt met de tijd poreus op het moment dat hier te veel in wordt gerommeld, met bijvoorbeeld een stofzuiger, zal er uiteindelijk meer stof los gaan komen dan door de stofzuiger kan worden opgenomen, dit zal erin gaan resulteren dat je op termijn last krijgt van fijnstof in je aquarium. Heb je tijdens het stofzuigen iets van de bodem verplaatst? Schuif dit dan terug op zijn plaats met een grind spatel.

3. Decoratie en hardscape; Kijk of je decoratie en hardscape gereinigd moeten worden. Door verschillende invloeden in het aquarium ontkomt je er niet aan decoratie van tijd tot tijd schoon te maken, bij de juiste balans in het aquarium hoeft dit echt niet elke week. Haal de  decoratie die schoon gemaakt moet worden uit het aquarium. Pas op dat er geen bewoners mee naar buiten gaan! Gebruik eventueel een tandenborstel om de decoratie schoon te poetsen, wees er wel zeker van dat deze tandenborstel alleen gebruikt wordt voor het aquarium. Doe dit voorzichtig om eventuele schade aan de decoratie te voorkomen. Spoel de decoratie af onder warm water en plaats deze terug in het aquarium. Hout kan je afspoelen met heet water. Haal niet te veel decoratie te gelijk uit het aquarium om schoon te maken. Het weghalen, terugzetten en verplaatsen van decoratie in het aquarium kan zorgen voor stress bij de aquariumbewonersbewoners. 

4. Planten; Bekijk je planten, snoei daar waar nodig met behulp van een plantenschaar. Let hierbij op alg en lelijke plekken op bladeren, dit zegt een hoop over de conditie van jou planten. Wil je meer weten over het verzorgen van aquariumplanten kijk dan hier.

5. Oppervlaktevuil; Schep met een schepnet alles wat eventueel nog los drijft op het oppervlakte voorzichtig weg.

6. Waterniveau; Kijk of het waterniveau nog voldoende is. Zo niet vul het water dan aan met de juiste tempratuur.

7. Verlichting; Bekijk je verlichting, doordat deze boven het water hangt kan er een klein laagje kalk ontstaan. Door dit laagje kalk zal je lamp niet meer optimaal functioneren. Je kan de kalk voorzichtig verwijderen met een vochtig sponsje zonder chemicaliën.

8. Aquariumruiten buitenzijde; Droog de buitenkant van de ruit van het aquarium, hiermee voorkom je kalkaanslag van opgedroogde druppels. 

 

Hoe zit het dan met de schoonmaak van filters in mijn pomp?

Deze is voor een andere dag. Het schoonmaken van het aquarium en de pomp (filters) tegelijk wordt ten sterkste afgeraden. Wacht hier een paar dagen mee, op deze manier ben je er zeker van dat er niet te veel nuttige organismen en bacteriën verloren gaan. Deze heeft het aquarium namelijk nodig om in balans te blijven. Het verstoren van deze balans kan grote gevolgen hebben. Denk aan algen die een kans krijgen, planten die slecht gaan groeien en zelfs sterfte van je aquariumbewoners. 

 

aquariumpomp onderhouden

Wat merk ik aan mijn pomp en hoe maak ik deze schoon?

Zodra je merkt dat de uitstroom in het aquarium minder wordt is het schoonmaken van de pomp aan de beurt. In het geval van een pomp met een los voorfilter misschien alleen het voorfilter en anders de gehele pomp. Haal voordat je begint met de schoonmaak een emmer en vul deze met aquariumwater. Dit aquariumwater gaan we gebruiken voor het uitspoelen van de sponsen. Het gebruik van aquariumwater hiervoor is het minst belastend voor de waterwaardes van het aquarium en zal jouw biotoop het beste op niveau houden. Stabiele waterwaardes zijn belangrijk en op deze wijze voorkomen we onnodig en extreem schommelen van deze waardes.

Schakel de pomp uit. Heb je je verwarming in de pomp zitten zorg er dan voor dat deze als eerste uitgeschakeld wordt en laat deze een tijdje in het water afkoelen voor je hem eruit haalt, dit voorkomt doorbranden van het verwarming. Haal vervolgens je filters uit de pomp en spoel de sponsen uit in de emmer met aquariumwater die je zojuist getapt hebt. Na het uitspoelen plaats je alles weer terug in de pomp. De pomp kan weer aan. Ditmaal andersom eerst de pomp en als deze goed loopt de verwarming. Vul het aquariumwater aan tot het juiste waterniveau, gebruik hiervoor water met de juiste tempratuur. Let hierbij is extra uw bewoners, over het algemeen vinden zij vers water een feestje en zullen zij zich op hun best laten zien. Altijd een leuk moment!

Kijk altijd goed naar het filtermateriaal wat je hebt en schrijf op wanneer filtermateriaal de pomp in gegaan is. Filtermateriaal moet vaak na 6 tot 12 maanden vervangen worden, andere toevoegen zoals bijvoorbeeld actieve kool soms nog wel sneller. Op de verpakking staat altijd duidelijk aangegeven na hoeveel tijd iets vervangen moet worden.

In sommige gevallen denk aan bijvoorbeeld een verstopping kan het nodig zijn de slangen van de pomp schoon te maken. Hiervoor kan je gebruik maken van een slangenreiniger. Koppel hiervoor de slangen los en haal de borstels met de veer door de slangen. Als de slangen schoon zijn sluit je ze weer aan. Weet trouwens dat deze slangenreiniger ook perfect geschikt is voor het schoonmaken van buizen en vergeet hierbij zeker de uitstroombuis niet!

 

Waarom is het testen van waterwaardes belangrijk?

Naast het aquariumonderhoud zijn ook waterwaardes van cruciaal belang. Juiste waardes staan doorgaans garant voor een stabiel aquarium met mooie planten en knappe en gelukkige aquariumbewoners. Het testen van waterwaardes valt ook zeker onder het onderhoud van een aquarium. Je zal merken dat problemen, denk aan alg groei, vaak ontstaan als er waardes in het aquarium niet goed zijn of scheef lopen. Ook hierbij is visuele inspectie weer super belangrijk. Hoe zien mijn vissen eruit? Heb ik last van onverklaarbare sterfte? Is mijn water troebel? Of denken algen mijn aquarium te kunnen gaan overnemen? 

Er snel bij zijn dat is belangrijk. Dit kan als jij door dagelijkse inspectie jouw aquarium als de beste kan lezen. Speciale test strips en volledige testkoffers kunnen je helpen verklaren wat je zelf ziet en dit omzetten naar een probleem of punt van aandacht. Heb je een probleem vast gesteld ga dan op zoek naar de oorzaak. De oorzaak hoeft niet altijd heel ingewikkeld te zijn, soms kan een kwestie van te veel voeren al problemen geven met bijvoorbeeld alg groei. Na het aanpakken van de oorzaak zal het probleem vanzelf verdwijnen, om dit te laten slagen heb je eigenlijk maar één ding nodig en dat is geduld. 

 

Hoe vaak moet ik waterwissels doen?

Hoe vaak moet er water vanuit het aquarium gewisseld worden en hoeveel water is dit dan? Dit is denk ik één van de meest gestelde vragen waar minstens net zo veel meningen over zijn. Om het aquariumwater gezond te houden zal er van tijd tot tijd een waterwissel gedaan moeten worden. Met een waterwissel haal je vuil water, en eventueel een teveel aan bepaalde stoffen, uit het aquarium en voorzie je het aquarium van vers water met de benodigde zuurstof. Aquariumplanten groeien beter als er minder vervuiling is en gezonde groeiende planten hebben we weer nodig voor een stabiele biotoop. Doe een waterwissel altijd los van al het andere onderhoud. Dit zal ervoor zorgen dat de waterwaardes het minst verstoord worden en alleen de voordelen van de waterwissel aan de orde zijn. Wissel ook niet te veel, op het moment dat de waardes van het aquariumwater stabiel zijn is dit echt niet nodig. Observeer het aquarium goed, verzeker jezelf van goede waterwaardes door van tijd tot tijd het aquariumwater te testen. Zo weet je zeker dat je goed zit. Zijn alle waterwaardes stabiel blijf dan bij een standaard waterwissel en hou ongeveer 20 procent waterwissel per 4 weken aan. Dit zal het aquarium, de aquariumplanten en de aquariumbewoners goed doen.

 

Tot slot

Als je dit zo leest kan ik mij voorstellen dat je denkt; dit is heel wat! Dit valt echt wel mee. Het onderhouden en schoonmaken van je aquarium zal met het volgen van deze stappen steeds een stukje gemakkelijk en vanzelfsprekender worden. Daarbij komt dat er altijd een ware kers op de taart aan vast zit. Een fantastisch mooi aquarium, een hobby of in ons geval; een hobby die veranderde in een passie, een passie om te delen.

Aquariumonderhoud is het belangrijkste voor het hebben en houden van een mooi en dynamisch aquarium