Verzorging aquariumplanten
Aquariumplanten vormen een ware eyecatcher in elk aquarium. Ze vereisen echter de juiste verzorging. Met het juiste gereedschap wordt het onderhoud van aquariumplanten een eenvoudige en plezierige taak waar je niet meer tegenop ziet. Wacht dus niet langer en gun jezelf het beste gereedschap voor de verzorging van je aquariumplanten!
Verzorging aquariumplanten
Wat is de basis voorafgaande aan de juiste verzorging van aquariumplanten
Volg voor het aanschaffen van aquariumplanten de juiste stappen op deze manier ben je verzekerd van de grootste kans van slagen. Kies aquariumplanten die qua wensen op elkaar aansluiten. Hebben alle aquariumplanten die jij graag zou willen hebben dezelfde behoeftes? Hebben zij behoefte aan CO2 of juist niet en willen zij veel of juist weinig licht?
Welke tempratuur hebben zijn nodig en sluit deze tempratuur aan bij de aquariumbewoners die ik wil gaan houden? Welke waterwaardes heeft de plant nodig en kan dit in combinatie met mijn bewoners?
En tot slot hoe nemen mijn aquariumplanten voeding op vanuit de wortel of het blad? Welke soort voeding ga ik toevoegen? Kies om te beginnen een bodembedekking die de wortelvorming stimuleert, zodat de planten zich stevig kunnen verankeren. Om er na het planten voor te zorgen dat de plant goed aanslaat moeten aquariumplanten langdurig van voedingsstoffen worden voorzien. Een kant-en-klaar geconcentreerd bodemsubstraat met mineralen en sporenelementen zorgt voor een gelijkmatige plantengroei en legt zo de basis voor gezonde planten. Het is ook raadzaam om de planten van tijd tot tijd te bemesten. Meer over aquariumplanten voeding en bemesten lees je hier?
Hoe kan ik zien dat mijn nieuw gekochte plant gezond is?
Waterplanten moeten er bij de aankoop sterk uitzien en veel blad hebben. Bladeren en wortelen mogen niet bruin of gescheurd zijn. Let ook goed op eventuele algen en slakken bij de nieuwe planten! In de meeste gevallen is er bij aquariumplanten wel echt sprake van prijs/ kwaliteit verhouding.
Hoe plaats je nieuwe aquariumplanten?
- Haal de plant uit het mandje, verwijder alle omhulsels (bijvoorbeeld steenwol/ijzer/ binddraad) Steenwol verwijder je het makkelijkst onder de kraan met een kleine straaltje stromend water. Zorg dat er zoveel mogelijk steenwol verwijderd wordt ook tussen de wortelen, pas op dat er niet te veel van de wortel afbreekt.
- Kort de wortels in met een plantenschaar tot ongeveer 2 centimeter.
- Verwijder afgestorven bladeren en wortelstokken.
- Spoel de aquariumplant in zijn geheel af onder een zacht stromende kraan, dit om eventuele slakken, eieren van slakken en giftige stoffen van de aquariumplanten te verwijderen.
- Nu is het tijd om over te gaan tot het planten van de aquariumplanten. Voor dit planten is het belangrijk te weten wat je wensen van de plant zijn. Hiervoor maken we onderscheid in de verschillende soorten planten.
- Stengelplanten; verwijder de onderste bladeren van de stengel. Afhankelijk van de dikte van de bodem tot de 1ste of 2de knoop. Zorg ervoor dat er geen bladeren in de bodem terecht komen tijdens het planten dit kan zorgen voor bodemrot. Blijven er hierdoor geen wortels over? Geen zorgen dit is bij stengelplanten geen probleem, deze groeien zo weer opnieuw aan. Plaats de verschillende stengels op gewenste afstand van elkaar direct in de bodem door middel van een pincet. Steek de stengels schuin in het bodem en druk de stengel vervolgens voorzichtig rechtop. De stengel zal door deze manier van planten een soort anker vormen waardoor de stengel niet los raakt.
- Wortelstokplanten; worden het liefst geplaatst op een stuk steen of hout met de wortelstok bodem de grond, gebruik hiervoor eventueel wat speciale lijm. Zorg ervoor dat de wortelstokken hierbij niet verbogen worden.
- Bodembedekkers; zijn over het algemeen de meeste gemakkelijke planten mist er voldaan wordt aan de wensen van de plant zoals bijvoorbeeld het toevoegen van CO2. Planten van de plantjes kan zowel direct in de bodem of opgebonden op een stukje steen of hout. Het liefste plant je de plantjes een klein stukje uit elkaar. Door de snelheid waarmee de meeste bodembedekkers groeien zal er rap een mooi aaneengesloten stukje groen ontstaan.
- Rozetplanten; plaats deze aquariumplanten met een pincet diep in de bodem van het aquarium, trek hem vervolgens terug omhoog uit de bodem tot het hart van de plant zichtbaar wordt. Wanneer de plant te diep geplaatst wordt kan deze verstikken en afsterven. Zorg dat er rondom de plant voldoende ruimte is om verder te groeien.
Stengelplant
Wortelstokplant
Bodembedekker
Rozetplant
Waarom worden aquariumplanten lelijk na het planten in het aquarium?
De meeste aquariumplanten worden boven water gekweekt, dit is een goedkopere en gemakkelijkere manier van kweken. Onderwater kweken kost veel energie en het is lastiger planten vrij te houden van alg, ziektes en ongedierte. Om dit tegen te gaan zou er gekweekt moeten worden op hoge tempraturen en met bestrijdingsmiddelen, wat weer belastend is voor het milieu. Het boven water kweken maakt planten sterker waardoor zij beter opgewassen zijn tegen transport en wisselende omstandigheden.
Deze wijze van kweken is wel direct het antwoord op de vraag waarom aquariumplanten na het planten in het aquarium vaak lelijk worden. Zij moeten letterlijk wennen en zich aanpassen aan het leven onder water, dit heeft tijd nodig. Na de transformatie zal er zeker een mooie onderwaterplant ontstaan.
Hoe verzorg ik aquariumplanten met het beste resultaat
Aquariumplanten hebben aandacht nodig. Een dagelijkse inspectie van een ieder zijn trots zal je goed op weg helpen. Inmiddels weten we dat er per dag op verschillende zaken in het aquarium gelet moet worden. Verzorging van aquariumplanten is hier één van.
Staat alles nog mooi op zijn plek, moet er iets gesnoeid worden, kunnen we misschien wat planten stekken? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Neem na een dagelijkse inspectie zeker wekelijks de tijd voor het onderhouden van aquariumplanten. Maak dit onderhoud makkelijker door gebruik te maken van de juiste gereedschappen.
Welk gereedschap is er voor het onderhouden van aquariumplanten?
- Aquariumplanten schaar: Het voordeel van het gebruik van een schaar ten opzichte van misschien gewoon wel scheuren is de schade die hierbij eventueel wordt toegebracht aan een plant. Door de strakke knip zal plant zo goed mogelijk in tact blijven, dit zorgt voor minder stress bij de plant en sneller herstel. Er zijn verschillende aquariumplanten scharen op de markt. Zo wordt er een verschil gemaakt in lengte van de schaar, dit spreekt voor zich. Hoe groter/dieper het aquarium is hoe langer de schaar zal moeten zijn om bij de schitterende bodembekers te kunnen die een snoeibeurt nodig hebben. Iets vreemder is misschien de vorm van de schaar, zo zijn er rechte, kromme en golvende scharen. De vorm van de schaar heeft alles te maken met de manier waarop planten te bereiken zijn. Niet alle planten staan namelijk op de meeste gunstige manier geplant. Je kunt je misschien voorstellen dat om een hoekje knippen met een rechte schaar lastig is, met een kromme schaar om een hoekje wordt dit eigenlijk natuurlijke en dus een stuk makkelijker. De verschillende vormen van scharen maken hierdoor dus eigenlijk elk onmogelijk hoekje goed bereikbaar. Dit maakt dat alle scharen eigenlijk een goede toevoeging zijn voor het onderhoud van je aquariumplanten in elk type aquarium.
- Aquariumpincet: Met behulp van een aquariumpincet plant je met het grootste gemak planten in het aquarium, ongeachte de bodem. Vooral gevoelige en kwetsbare planten pak je gemakkelijk vast en plant je zonder deze verder te beschadigen. Net als de schaar is de pincet ook weer in verschillende lengtes en uitvoeringen te krijgen. Dit om dezelfde voordelen te creëren als met de schaar. Door de wisselende lengtes en vormen is er werkelijk geen plekje in het aquarium waar je niet bij kan komen. Wist je dat de pincet ook uitermate geschikt is voor het voeren van aquariumbewoners die iets meer aandacht nodig hebben? En ligt er iets op de bodem wat je daar niet wil hebben? Met het gebruik van de pincet heb en hou jij droge handen. Win-win toch?
- Grind spatel: Met behulp van de grind spatel leg jij elk grindsteentje of beetje zand precies daar waar jij het hebben wil. Ook rondom kleine en kwetsbare planten zorgt de grind spatel voor uitkomst. Een grind spatel staat garant voor precisiewerk.
Snoeien van aquariumplanten hoe zit dat?
Als aquariumplanten de juiste plantenvoeding krijgen en tevreden zijn in een aquarium zal je merken dat er al snel gesnoeid moet worden. Vooral de snelgroeiende aquariumplanten zullen al vlot tegen de klippen op groeien. Verse bladeren zullen worden verruild voor de oudere die er gelijk minder knap uit zullen zien. Fantastisch om te zien natuurlijk maar het is wel belangrijk dat dit alles binnen de perken blijft. Te veel of te hoge planten kunnen ervoor zorgen dat er niet meer voldoende licht in de aquarium valt met alle gevolgen van dien. Daarnaast wil je voldoende ruimte in het aquarium, niet alles dichtgegroeid. Een zekere vorm van lucht houden zeg maar. Om dit te voor elkaar te krijgen is het dus van belang te snoeien. Koop hiervoor een goede aquariumschaar.
Hoe snoei je aquariumplanten?
Om te weten hoe je je aquariumplant moet snoeien is het eerst van belang te weten welke plant het is en in welke groep aquariumplanten deze plant valt. Elke groep behoeft namelijk een andere aanpak. Aquariumplanten kunnen we onderverdelen in de volgende vier groepen;
- Stengelplanten
- Wortelstokplanten
- Bodembedekkers en
- Rozet planten
Hoe snoei of stek je stengelplanten en wat gebruiken we hiervoor?
Stengelplanten zijn gemakkelijk te herkennen. Zij groeien namelijk in een rechte stengel omhoog. Aan de stengel zitten bladeren en tussen deze bladeren ontstaan nieuwe stengels (scheuten).
Snoeien: Stengelplanten snoei je van onderaf. Als je goed naar de plant kijkt zie je ook vaak al dat de onderkant van de stengel van lelijk en kalig wordt, terwijl de bovenzijde van de stengel mooi vol is en een diepe kleur heeft. Haal de stengelplant uit het aquarium en knip vanaf de onderzijde de stengel in gewenste hoogte met behulp van een aquariumplanten schaar.
Stekken: Stengelplanten zijn eenvoudig te stekken. Knip of breek de scheuten vanaf de stengel met gemak los. Hoe groter het stekje is, hoe groter de kans is dat hij aanslaat.
Na het snoeien en stekken kan de stengel of het stekje weer terug in het aquarium geplaatst worden, gebruik hiervoor een aquariumplanten pincet. Zorg hierbij wel dat het gedeelte wat in de bodem gaat mooi vrij is van blad om bodemrot te voorkomen. Zorg er ook voor dat er wat ruimte zit tussen de verschillende stengels of stekjes om ervoor te zorgen dat het licht overal goed bij kan komen.
Hoe snoei of stek je wortelstokplanten en wat gebruik je hiervoor?
Een wortelstokplant is een plant die groeit vanuit een dikke horizontale wortel, de wortelstok. Deze wortelstok heeft vaak verschillende knoppen, uit elke knop kan een plant ontstaan. Op het moment dat de wortelstok meerdere plantjes op deze knoppen heeft, kan de plant gedeeld worden. In plaats van snoeien en stekken spreken we bij deze planten dus over delen. Dit delen kan je doen om de plant te vermeerderen of om te plant uit te dunnen. Gebruik voor het delen een schaar om zo min mogelijk schade aan de plant te maken. De delen plaats je eenvoudig terug in het aquarium, het liefst op een stukje steen of hout. Zorg dat bij het terugplaatsen de wortelstok niet wordt bedekt door de bodem van het aquarium, hiervan kan de plant gaan rotten. De grind spatel in een handig hulpmiddel om eventuele bodem die toch op de wortel is gekomen gemakkelijk weg te wapperen.
Hoe snoei of stek je bodembedekkers en wat gebruik je hiervoor?
Bodembedekkers zijn eigenlijk het gemakkelijkst te vergelijken met een grasveld, gebruik een goede schaar om het prachtige veldje horizontaal te snoeien tot gewenst hoogte. De verschillende vormen scharen zullen hier weer een uitkomst bieden, omdat deze met gemak in de meest onmogelijke hoekjes komen. Bodembedekkers zullen vanuit zichzelf een mooi tapijt gaan vormen. Wil je toch stekken, knip dan wat uitlopers weg en plaats deze daar in het aquarium waar je hem hebben wilt. Dit kan zijn rechtstreeks op de bodem of misschien wel op een tak of steen gebonden.
Hoe snoei of stek je rozet planten en wat gebruik je hiervoor?
De naam zegt het eigenlijk al rozet planten groeien vanuit een rozet, het hart van de plant. Rozetplanten vermeerderen zich door uitlopers vlak boven of net onder de grond. Je kan de plant uitdunnen door bladeren zo dicht mogelijk bij het hart weg te knippen. Stekken kan door de uitlopers met behulp van een schaar los te knippen, zorg er wel voor dat er minimaal vijf bladeren aan het planten zitten. Plaats de uitlopers terug in het aquarium met de pincet, plaatst de plant diep en in de bodem en trek hem daarna iets omhoog om te zorgen dat de rozet vrij ligt.
Samengevat
Een aquarium hebben en houden is fantastisch mits deze in goede conditie verkeerd. Je hebt hierboven al kunnen lezen dat aquariumplanten hier een cruciale rol in hebben. Aquariumplanten kunnen alleen een behoorlijke uitdaging zijn, vooral voor beginners. In de meeste gevallen komt dit door een gebrek aan kennis, kennis die iedereen met de tijd op heeft moeten opbouwen. Verdiep je daarom in de planten die je aanschaft. Kijk wat welke aquariumplant nodig heeft qua habitat, voeding en verzorging en verwerk deze individuele wensen op de juiste manier in het aquarium. Als je je hieraan houdt zal je het langste plezier hebben van de planten en dus ook het aquarium!