Droogvoer tropische vissen en de keuzes die je hierin hebt

Bij het zoeken naar visvoer en het beste droogvoer voor tropische vissen in een aquarium, ontdek je al snel dat er veel keuzes zijn. Maar waar moet je op letten bij het kopen van visvoer? Wat is het beste voer voor jouw aquariumvissen en welke soorten visvoer bestaan er? Hier vind je antwoorden op deze vragen. Antwoorden die je nodig hebt om de beste keuze te kunnen maken voor je vissen, want iedereen wil toch gezonde, sterke en gelukkige vissen? Droogvoer voor tropische vissen... welk droogvoer kies jij?

Droogvoer tropische vissen

Op zoek naar een specifiek merk...

Droogvoer, levend voer en diepvriesvoer

De 3 bekendste soorten visvoer zijn, droogvoer, levend voer en diepvriesvoer. In dit artikel zullen wij ons voornamelijk richten op droogvoer voor vissen in het tropisch aquarium. Droogvoer vormt in veel aquaria 's de basisvoeding. Het bevat een combinatie van essentiële elementen die belangrijk zijn voor het welzijn van je aquarium vissen. In droogvoer zit eigenlijk alles wat een vis nodig heeft. Daarnaast is het echt ontzettende makkelijk in gebruik, goed te doseren en lang houdbaar zonder verlies van voedingswaarde.  

 

Welke voeding voor welke vis?

Om hier een keuze in de maken zijn twee zaken van belang;

1. wat voor aquariumvissen heb ik?

  • Omnivoren – alleseters
  • Carbivoren – vleeseters
  • Herbivoren – plantaardig voedsel

2. wat is de stand van de bek van de vis? 

  • bovenstandige bek, eten vanaf het wateroppervlak en hebben drijvend voer nodig, vlokvoer of granulaat
  • eindstandige bek, eten het voer wat zij voor zich zien op gelijke hoogte, voer wat langzaam zinkt en in de middelste waterlaag uitkomt, vlokvoer of granulaat
  • onderstandige bek, eten het voer vanaf de bodem, hebben dus snel zinkend voer nodig, granulaat, wafers of tabletten.

 

Welke voor- en nadelen heeft droogvoer? 

Een groot voordeel van droogvoer is dat het aanbod groot is. Vaak is droogvoer niet heel erg duur, blijft het lang houdbaar en is het makkelijk in gebruik. Droogvoer is in de basis een compleet voer wat vaak als all-in-one voer gezien wordt. Hiervoor kan het ook prima gebruikt worden, wel adviseren wij altijd droogvoer aan te vullen met wat snacks, denk hierbij een Tubifex, Spirulina of gedroogde muggenlarven. Dit zal het dieet van de vissen extra compleet maken wat weer zorgt voor gelukkige en gezonde vissen. Zolang je niet te veel droogvoer geeft zullen er geen nadelen kleven aan droogvoer. Bij teveel aan droogvoer zal er vervuiling van het aquarium optreden wat invloed zal hebben op de kwaliteit van het aquariumwater.

 

Welke voor- en nadelen heeft levend voer?

Vissen zullen dit visvoer fantastisch vinden omdat zij hierop kunnen jagen. Dit zal de eetlust van de vissen bevorderen wat ontzettend leuk is om te zien. Daarnaast bevordert levend voer de spijsvertering van vissen. Nadeel van levend visvoer is dat het uren tot dagen kan overleven in een aquarium als het niet direct wordt opgegeten, zolang het voer leeft zal het invloed hebben op de kwaliteit van het aquariumwater. Daarnaast moet levend visvoer ook echt gezien worden als extra of snack, het is zeker geen compleet voer.

 

Welke voor- en nadelen heeft diepvries voer? 

Diepvries visvoer is vaak voordelig en gemakkelijk te bewaren thuis. Diepvriesvoer is er in veel verschillende soorten die elk iets toevoegen aan de gezondheid van jouw vissen. Nadeel is je het altijd eerst moet ontdooien en goed moet afspoelen onder stromend koud water, dit neemt een stukje gemak weg. Daarnaast moet diepvriesvoer ook echt gezien worden als een extra of snack, het is zeker geen compleet voer.

Vlokkenvoer, droogvoer

Vlokkenvoer is denk ik wel het meest bekende droogvoer voor aquariumvissen. Wie kent de potjes visvoer met de leuke gekleurde vlokken niet. In de meeste gevallen is vlokkenvoer compleet visvoer, vol met dierlijke en plantaardige ingrediënten aangevuld met essentiële voedingsstoffen voor je vis. Vlokkenvoer zal in de eerste instantie blijven drijven, waarna het langzaam naar beneden richting de bodem zinkt. Deze eigenschap maakt vlokkenvoer geschikt voor vissen in verschillende waterlagen in het aquarium.

 

Naast het gezellige gekleurde vlokkenvoer zijn er ook vlokvoeren gericht op een bepaalde vis of een bepaalde toevoeging. Sommige vissen hebben net iets extra's of anders nodig. Hiervoor is speciaal vlokkenvoer verkrijgbaar. Voorbeelden hiervan zijn Spirulina vlokken, dit is een algenmix voor vissen die behoefte hebben aan plantaardige voeding en eigeel vlokken voor het kweken en gezond laten opgroeien van jonge vissen. Ook is er vlokkenvoer gericht op de soort vis bijvoorbeeld Goudvissen of Guppy´s, dit vlokkenvoer is samengesteld aan de hand van de benodigdheden van deze specifieke vissen. 

Vlokkenvoer

Granulaat, droogvoer

Wat is granulaat? Granulaat is een droogvoer, misschien iets minder bekend dan het vlokkenvoer maar met zeker dezelfde werking. Granulaat visvoer is een korrel. Een groot voordeel van deze korrel is dat hij in verschillende maten verkrijgbaar is, dit maakt dat het granulaat korrels geschikt zijn voor zowel grote als kleine aquariumvissen.

 

Het feit dat granulaat droogvoer compleet is samengesteld met zowel dierlijke als plantaardige ingrediënten aangevuld met essentiële voedingstoffen maakt het geschikt voor vrijwel alle tropische aquariumvissen. In tegenstelling tot vlokkenvoer blijven granulaat korrels maar kort drijven. Onderweg naar de bodem zweeft het granulaat visvoer door het aquarium, dit maakt het geschikt voor vissen in alle waterlagen van het aquarium.

 

Ook bij granulaat droogvoer geldt weer dat sommige vissen net iets extra's nodig hebben. Ook hierin voorzien granulaat korrels. Een voorbeeld hiervan is krillgranulaat wat de kleur van vissen kan bevorderen en ondersteunen. Of granulaat speciaal voor bijvoorbeeld Cichliden en Discusvissen die weer net iets anders nodig hebben.

Granulaat

Tabletten, Wafers en Sticks, droogvoer

Bijna elk aquarium heeft bodembewoners, bekende voorbeelden zijn Corydoras en Pleco. Doordat zij op de bodem leven is het niet altijd goed te zien of zij genoeg voeding binnenkrijgen. Hiervoor zijn visvoer tabletten, visvoer wafers en sticks op de markt gebracht.  

 

De droogvoer tabletten zijn te onderscheiden is 2 soort, de gewone en de kleeftabletten. Kleeftabletten plak je bijvoorbeeld tegen de ruit van je aquarium op deze wijze bepaal je zelf op welke hoogte je de visvoer tabletten wilt hebben. Een leuke bijkomstigheid van de kleeftabletten is dat je de meeste schuwe vissen op deze manier een beetje uit de tent kan lokken en eens goed kan bekijken.  

 

Gewone droogvoer tabletten zinken net als wafers snel naar de bodem. Dit maakt ze bij uitstek geschikt voor bodembewoners. Wat overigens niet wil zeggen dat andere vissen er niet graag van mee snoepen. Toch worden tabletten, wafers en sticks niet geadviseerd als compleet visvoer voor alle aquariumvissen. Tabletten, wafers en sticks zijn voornamelijk gericht op bodembewoners. Bodembewoners stellen andere eisen aan visvoer, visvoer tabletten, wafers en sticks zijn voor bodembewoners op maat gemaakt, met alle essentiële voedingsstoffen die zij nodig hebben. Zorg naast visvoer tabletten, wafers en sticks dus ook altijd voor compleet visvoer voor overige aquariumbewoners. 

Tabletten

Wafers

Granulaat

Kwaliteit van visvoer 

De kwaliteit van je droogvoer is erg belangrijk. Natuurlijk is het fijn als je vissen het visvoer wat je ze geeft lekker vinden, maar er zijn meer belangrijke redenen. Eén hiervan is de belasting van je aquariumwater ten opzichte van je visvoer. Hoogwaardig droogvoer betekent vaak een goede vertering bij de vissen, goede vertering betekent goede ontlasting en goede ontlasting betekent minder belasting voor het aquariumwater. Minder belasting voor het aquariumwater betekent automatisch ook blijere en gezondere vissen.

 

Een andere reden is de manier waarop het droogvoer is samengesteld. De betere merken hebben zich gericht op visvoer met de juiste toevoegingen, wat ervoor zorgt dat het visvoer vaak ook ronduit beter is. Hoogwaardiger visvoer met een grote voedingswaarde, zonder onnodige toevoeging. Toevoegingen die niet alleen slecht kunnen zijn voor de gezondheid van je vis, maar ook weer invloed kunnen hebben op de waterwaardes.  

 

Beste droogvoer tropische vissen?

Wat is nu dat het beste droogvoer voor tropische vissen? Door de bomen is soms echt het bos niet meer te zien, elke merk geeft aan de beste te zijn, het meest volledig. Maar is dit ook echt zo? Het beste droogvoer voor tropische vissen is droogvoer van hoge kwaliteit, samengesteld uit pure gezonde ingrediënten. Ingrediënten die iets toevoegen aan het voer, dit is vaak ook het droogvoer wat dusdanig uitgebalanceerd is dat het geen belasting is voor de waterwaardes van het aquarium. Droogvoer van hogere kwaliteit zal over het algemeen hogere voedingswaarde hebben voor de vissen. Wissel dit droogvoer ook af, door de vissen een gevarieerd dieet te geven weet je zeker dat zij alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen.

 

Maar welk visvoer kies ik nu voor mijn vissen? 

Die vraag kan je uiteindelijk alleen zelf beantwoorden. Nu je weet welke soorten droogvoer er zijn hoef je eigenlijk alleen nog maar te kijken welke het beste bij jouw vissen past.

 

Stel vast welke vissen je hebt. Wat is het formaat van de vissen en hoe groot is de mond? Welk visvoer past hierin? Wat is de stand van de bek van de vissen? Is dit bovenstandig en pakken zij hierdoor al het visvoer wat boven hen ligt? Is dit eindstandig en pakken zij hierdoor al het visvoer recht voor zich of is het onderstandig en halen zij het visvoer van de bodem?

 

Kijk ook naar de waterlaag waarin de vissen zwemmen. Is dit de bovenste laag, de middenlaag of onderlaag? Door hier goed naar te kijken weet je waar het visvoer in jouw aquarium terecht moet komen. Dit zorgt er niet alleen voor dat alle vissen te eten krijgen, maar ook dat al het voer opgegeten wordt. Visvoer wat blijft liggen gaat rotten en zorgt voor vervuiling van het aquarium, slechtere waterwaardes en alg.

Conclusie

Voer nooit te veel. De juiste hoeveelheid visvoer is over het algemeen de hoeveelheid die in 2 tot 3 minuten opgegeten kan worden. Verdeel dit eventueel in kleinere beetjes over de dag. Wees streng maar rechtvaardig naar de vissen. Natuurlijk hebben zij voldoende en goed voer nodig om te kunnen leven, maar weet ook dat veel vissen onverzadigbaar zijn en letterlijk kunnen blijven eten met de dood tot gevolg.

 

Neem goudvissen. Loop langs een goudvis en hij of zij zwemt gezellig met je mee, het lijkt wel of zij bedelen? Hebben ze echt zo'n honger? Het antwoord hierop is nee. Dit is geen bedelen en ook geen honger, dit is aangeleerd gedrag. Een goudvis heeft namelijk geen maag dus kan ook geen honger hebben. Alles wat een goudvis eet komt direct in de darm en die darm heeft tijd nodig om het visvoer te verteren. Natuurlijk moet een goudvis eten, maar let wel goed op de juiste hoeveelheid.

 

Zoek voor al je vissen een passend hoofdvoer uit, wees niet bang om een beetje te variëren. Sterker nog dit is echt aan te raden. Afwisseling zorgt ervoor dat je vissen zeker alle voedingsstoffen tot zich krijgen die zij nodig hebben. Op deze manier ben je verzekerd van een volledig dieet.

droogvoer voor triopische vissen in aquarium
het beste voer voor jouw tropische aquariumvissen

Alleen het beste droogvoer voor tropische vissen is goed genoeg voor jouw vissen!