Creëer de prachtigste ontwerpen met alleen het beste aquariumhout.
De keuze van hout kan worden afgestemd op de grootte van het aquarium, de behoeften van de bewoners en het gewenste uitzicht. Door te experimenteren met verschillende stukken aquariumhout, zal je merken dat er snel diepte in het beeld ontstaat. Ontdek de verrassende effecten van hout in je aquarium!
Aquariumhout
Waarom hout in het aquarium?
Hout in het aquarium kan om meerdere redenen een goede keuze zijn. Door de vele verschillende soorten en maten is er altijd wel iets passends te vinden. Je kunt de keuze in hout afstemmen op de maat van het aquarium, de wensen van de aquariumbewoners en natuurlijk het zicht wat je wilt hebben. Speel met verschillende stukken hout en je zal zien dat er al snel diepte ontstaat in het aquarium.
Wat is het beste hout voor in het aquarium?
In de basis is hout van fruit dragende boomsoorten zoals kersenbomen, appelbomen en eikenbomen veilig in gebruik. Ook drijfhout is zeer geschikt voor in het aquarium. Dit zijn dan ook de houtsoorten die je het meest terug zal vinden in een aquarium. Laat je hierbij niet in de war brengen door verschillende namen die aan de soorten gegeven worden. Drijfhout is een verzamelnaam voor Azalea-hout, Spinnen- en Tijgerhout, Mopani-hout, Manzanita-hout, Redmoor-hout, Sumatra-hout en Maleisisch drijfhout, hout wat vaak weer in één adem genoemd wordt met kienhout.
Wat zijn de voordelen van hout in het aquarium?
Het gebruik van aquariumhout brengt meerdere voordelen met zich mee;
- Door de natuurlijke uitstraling van hout benader je qua uitstraling de natuur, creëer jouw eigen natuurlijke schilderij!
- Aquariumhout is goed voor de waterkwaliteit, het verlaagt de pH waarde en zorgt voor een natuurlijke biotoop. Door de medicinale werking van deze biotoop kunnen ziektes en bacteriën worden voorkomen. Dit komt mede door de werking van de stof tannine in het hout.
- Creëer met aquariumhout de mooiste schuilplaatsen in het aquarium, aquariumbewoners zijn om verschillende redenen op zoek naar schuilplaatsen binnen het aquarium, met hout maak je deze op natuurlijke wijze. Schuilplaatsen zijn belangrijk om rust te creëren in een aquarium, een plekje waar bewoners zich terug kunnen trekken. Sommigen zoeken in een schuilplaats een stukje veiligheid bij het naderen van gevaar, anderen voorzien zichzelf op deze wijze van een eigen territorium. Gewoon even een eigen plekje of misschien wel om een veilige plekje voor het nageslacht.
- Aquariumbewoners halen voeding vanuit de spleetjes en gaatjes in het hout, hier groeien algen en leven andere gezonde bacteriën die bijdrage aan een gezonde voeding.
- Aquariumhout is een fantastisch ondergrond voor redelijk wat aquariumplanten, deze planten zullen zich met gemak hechten aan het aquariumhout. Om dit proces een klein beetje te helpen kan je gebruik maken van een beetje lijm speciaal voor het aquarium. Het plaatsen van planten op het aquariumhout zorgt voor een extra dimensie in het aquarium.
Wat zijn de nadelen van hout in het aquarium?
- Aquariumhout geeft af. Het als voordeel genoemde stofje tannine kan een bruine kleur afscheiden aan het aquariumwater, dit is niet schadelijk voor de aquariumbewoners maar niet altijd even mooi. Wil je bruine kleur sneller uit het water hebben voeg dan actieve kool toe aan je pomp. Dit kool zal de bruine kleur uit het water filteren. Je kan er ook voor kiezen het hout voor het plaatsen in het aquarium 2 tot 3 weken te laten weken. Plaats in dit geval het hout in een emmer water en ververs elke 2 tot 3 dagen een deel van dit water. De bruine kleur zal langzaam verdwijnen.
- Hier komen we direct op het tweede nadeel van hout, het drijft in veel gevallen. Ook dit kan je oplossen door het hout te weken zoals in het punt hierboven staat uitgelegd. Door het weken zal het hout verzadigen en dus zwaarder worden. De kans dat het nu blijft drijven na het plaatsen in het aquarium is kleiner. Drijft het toch, verzwaar het dan de eerste tijd met bijvoorbeeld een steen. Stenen zijn in dit geval niet alleen nuttig, ze staan ook echt ontzettend leuk. Combineer stenen met aquariumhout voor hoogte en diepte in het aquarium, ook dit draagt weer bij aan een natuurlijke uitstraling.
- Tannine heeft naast een medicinale werking ook een antibacteriële functie. Dit kan de groei van schimmels op het hout bevorderen, in sommige gevallen kan je hierdoor een klein glimmend laagje of wit slijm op het aquariumhout gaan zien, dit kan voor de aquarium bewoners gaan kwaad en lost binnen enkele weken vanzelf op. Vissen en vooral garnalen vinden deze schimmels een feestje, ontzettend leuk om te zien hoe druk ze dan kunnen zijn met die kleine pootjes! Vind je het storend haal dan het hout uit het aquarium, schrob de witte laag eraf, spoel het hout af onder een stromende kraan en plaats het terug in het aquarium.
- Algengroei op hout, vaak wordt dit gezien als nadeel, persoonlijk zie ik dit als voordeel. Algen laten zich vrij snel zien op aquariumhout, hierdoor zie je bij de dagelijkse inspectie van je aquarium de algen al snel ontstaan. Als er te veel algen ontstaan is er sprake van een disbalans in je aquarium, hoe mooi is het dat je dit door het zien van algen al zo snel kan constateren en actie kan ondernemen! Hoe je dit het best kan doen lees je onder aquariumwater behandeling. Blijft het bij een beetje ga er dan niet te veel aan rommelen, alg hoort ook gewoon een beetje bij het hebben en houden van een aquarium. Wist je dat er ook verschillende visjes zijn die alle een voorkeur hebben voor een ander soort alg? Informeer welk alg jij in het aquarium hebt en welke visjes hier dol op zijn. In dit geval een win-win situatie toch?
Wat voor soorten hout zijn er voor in het aquarium?
Het zal je verbazen hoeveel verschillende soorten aquariumhout en er op de markt zijn. Elk stuk aquariumhout heeft zijn eigen karakteristieke uiterlijk, kenmerkend voor het hout. Onderzoek voordat je een stuk hout koopt eerst goed wat de eigenschappen en de voor- en nadelen van de betreffende houtsoort zijn. Welke bewoners ga je in het aquarium houden? Wat hebben zij wel of juist niet nodig? Past dit aquarium hout bij deze bewoners of juist niet? En welke uitstraling wil ik hierbij. Weet je dit op voorhand dan weet je zeker dat je goed zit.
Wat is kienhout en wat zijn de voor- en nadelen van kienhout?
Kienhout is een verzamelnaam voor takken en stronken van eiken, naaldbomen of andere loofbomen. Wat deze stukken hout gemeen hebben is dat zij afgesloten van zuurstof onder een dikke laag nat en zuur veen hebben gelegen. Dit maakt dat de stukken hout wel honderden jaren geconserveerd zijn gebleven. Voor het gebruik in het aquarium een voordeel omdat het lang goed zal blijven. Nadeel is het vuil en de vele bacteriën en schimmels waar het hout mee vol zit. Het moet dus ontzettend goed schoongemaakt worden voordat het geschikt is voor een aquarium. Aan het schoonmaken van dit hout zitten hoge kosten verbonden, dit maakt het hout over het algemeen te duur voor een gemiddelde aquariumspeciaalzaak. In plaats hiervan worden verschillende soorten hout gebruikt die buiten zijn gedroogd zonder de oorsprong van het veen in het moeras.
Kienhout bevat van nature tannine, een stof die ervoor zorgt dat het aquariumwater bruin kleurt. Voor de aquariumbewoners is dit totaal niet schadelijk, alleen heeft de bruine kleur van het aquariumwater in de meeste gevallen niet echt de voorkeur. Wil je van deze bruine kleur af? Voeg dat wat actieve kool toe aan de pomp, de actieve kool zal er voor zorgen dat de bruine kleur weg gefilterd wordt.
Samengevat is er kienhout te vinden in allerlei verschillende soorten en maten, dit maakt dat het vaak gebruikt wordt in verschillende aquariums. De natuurlijke vormen zorgen voor mooie schuilplaatsen voor de bewoners eventueel in combinatie met planten die zich prettig voelen op het kienhout en zich hier snel aan zullen hechten.
Wat is drijfhout (driftwood) en wat zijn de voor- en nadelen van drijfhout?
Drijfhout is een verzamelnaam voor alle lichtere stukken hout voor in het aquarium, licht in gewicht niet altijd in kleur. Denk hierbij aan Spiderwood of Mangrovehout. Drijfhout is hout wat door rivieren is meegevoerd, hierdoor ziet het hout eruit alsof het geleefd heeft en zijn de meest bijzondere stukken ontstaan. Drijfhout kan je onderverdelen in verschillende soorten aquariumhout.
Wat is Spiderwood?
Spiderwood lijkt door zijn dikke worteltak met kleine wortelachtige vertakkingen nog het meest op een spin, hier heeft Spiderwood zijn naam dan ook aan te danken. De unieke lichte kleur is ontstaan doordat het verkocht wordt zonder schors. Spiderwood is te verkrijgen in verschillende maten, voor ieder wat wils. In tegenstelling tot andere soorten aquariumhout bevat Spiderwood geen tannine en heeft dus geen invloed op de kleur en de verhoudingen van het aquariumwater. Doordat het een droge houtsoort is zal Spiderwood, zeker in het begin, blijven drijven. Dit kan je voorkomen door de stukken te verzwaren met stenen of klem te zetten tussen bijvoorbeeld ornamenten totdat het hout verzadigd is. Na het plaatsen in het aquarium kan op het Spiderwood een klein glimmend laagje of zelf wat wit slijm ontstaan, dit wordt veroorzaakt door bacteriën. Een natuurlijk proces en totaal niet schadelijk voor de bewoners van het aquarium. Binnen een paar weken lost dit uit zichzelf volledig op.
Wat is Mangrove hout?
Mangrove hout is over het algemeen zware en robuuste stukken hout, vaak donker bruin/ rood van kleur. Het is een veel gebruikt houtsoort voor in het aquarium doordat het makkelijk in gebruik is. Mangrove hout zinkt, dit maakt dat je het niet eerst weken hoeft te weken of verzwaren door worden door middel van stenen. Zet het Mangrove hout simpelweg op zijn plek en het blijft staan, wel eerst even afspoelen onder stromend water. Daarnaast is Mangrove hout ook perfect geschikt voor het opbinden van aquariumplanten en mossen. Mangrovehout bevat iets van tannine wat de kleur van het water bruinig kan maken, dit los je op door actieve kool in de pomp te plaatsen.
Wat is Maleisische drijfhout (Malaysian drifwood)?
Zoals de naam al zegt afkomstig van Maleisië. Vaak zijn dit de grotere stukken aquariumhout met een donker bruine kleur tegen het oranje aan. Maleisisch drijfhout bevat tannine en zal het aquariumwater bruin gaan kleuren, voeg om dit op te lossen actieve kool toe aan de pomp. Maleisisch drijfhout zal er voor zorgen dat de pH en hardheid van het aquariumwater drastisch worden verlaagd. Ideaal als je opzoek bent naar waterwaardes met een pH onder de 7, heb je hogere pH waardes nodig? Gebruik dan geen Maleisisch drijfhout.
Wat is Sumatraans drijfhout (Sumatran driftwood)?
Sumatraans drijfhout afkomst uit Sumatra wordt in de meeste gevallen van het land gehaald bij het verwijderen van dode bomen. Eigenlijk is het een soort van in stukken gesneden mangrove wortel. Hierdoor is de grote van de stukken zeer wisselend. Sumatraans drijfhout geeft nauwelijks tannine af en heeft dan ook geen invloed op de kwaliteit van het aquariumwater. Wel zal er een glimmende laagje of witte slijm op dit hout kunnen ontstaan, een soort schimmel veroorzaakt door bacteriebloei, dit kan totaal geen kwaad en zal met enkele weken vanzelf verdwijnen. Doordat het een droog stuk hout is zal het lang duren eer het verzadigd is en niet meer zal gaan drijven, dit kan je ondervangen door het hout eerst enkele weken te weken of te verzwaren met een steen.
Wat is Mopani hout?
In tegenstelling tot bijna al het andere houtsoorten voor in het aquarium is Mopani hout afkomstig uit Afrika. Het hout is te herkennen aan twee kleuren, de lichte buitenkant en de donkere binnenkant, dit zorgt voor een levendig uiterlijk. Mopani hout verzacht het water en verlaagd de pH. Een andere eigenschap van Mopani hout is dat het vrij zwaar, dit maakt dat het vaak bijna direct zinkt. Met Mopani hout creëer je een gunstige omgeving voor veel vissen en planten met natuurlijke schuilplaatsen waardoor zij zich veilig voelen. Mopani hout bevat een wisselende hoeveelheid aan tannine, het water kan bruinig worden, gebruik in dit geval actieve kool in de pomp. Verder kan er een witte laag schimmel ontstaan op het hout, dit probleem lost zichzelf na enkele weken op.
Waarom kan ik een stuk hout wat ik zelf in de natuur gevonden heb beter niet in mijn aquarium doen?
Niet elk hout is zomaar geschikt voor in het aquarium, daarnaast is het hout vaak ook nog vuil. Dit kan zeer schadelijk zijn voor de aquariumbewoners. Kies voor hout uit een speciaalzaak om er zeker van te zijn dat het hout geschikt is.
Waarom wordt mijn aquariumwater bruin van het hout?
De oorzaak van deze verkleuring is de stof tannine die door sommige stukken aquariumhout kan worden afgegeven. Tannine kan een bruine kleur afscheiden aan het aquariumwater, dit is niet schadelijk voor de aquariumbewoners en zal vanzelf verdwijnen door middel van filteren. Dit kan even duren wil je hier niet op wachten voeg dan wat actieve kool toe aan je pomp. De kool zal de bruine kleur sneller uit het water filteren. Eén andere mogelijkheid is het hout, voor het plaatsen in het aquarium, 2 tot 3 weken te laten weken. Plaats in dit geval het hout in een emmer water en ververs elke 2 tot 3 dagen een deel van dit water. De bruine kleur zal langzaam verdwijnen. Zodra het water helder is kan het hout in het aquarium geplaats worden.
Hoe lang geeft aquarium hout af ?
Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, al zijn enkele weken waarschijnlijker dan elke dagen. Het afgeven hangt namelijk af van een aantal factoren, zoals het soort aquariumhout, de grote van het stuk aquarium hout en de wijze waarop het aquariumhout (voor)behandeld is. Kies je ervoor gekozen om het aquariumhout voor te weken in een aparte bak met water of plaats je het hout direct na aankoop in het aquarium? Daarnaast hangt het ook nog een af van de wijze waarop het aquariumwater gefilterd wordt, de capaciteit van een pomp en de inhoud (het filtermateriaal).
Hoe lang duurt het voordat aquarium hout zinkt?
In sommige gevallen zal het aquariumhout direct zinken en het ultieme plekje op de bodem innemen, precies daar wij jij het voor ogen had! In de meeste gevallen zal het helaas niet zo werken. Afhankelijk van het soort aquarium hout de grootte van het stuk kan het tot wel 2 tot 4 weken duren eerdat het aquariumhout blijft liggen daar wij jij het wilt hebben. Wil je zolang niet wachten? Maak dan gebruik van iets verzwarends wat je op het hout legt, bijvoorbeeld een mooie aquariumsteen.
Conclusie
Eigenlijk is hout in een aquarium altijd een goed idee. Hout kan op een natuurlijke wijze invloed hebben op waterwaarden wat ten goede komt van een natuurlijk biotoop. Door de vele verschillende soorten hout welke verkrijgbaar zijn is er voor iedereen wel een stuk of soort wat mooi gevonden wordt. Hout geeft over het algemeen, zeker in combinatie met aquariumplanten, een rustig en natuurgetrouw beeld wat door veel mensen als mooi wordt ervaren. Aquariumbewoners zullen dankbaar gebruik maken van de mogelijkheden die aquariumhout hen bieden, en wie wil er nu geen dankbare aquariumbewoners?